Upplopp och utbrott

I dagens DN läser jag att kriminologiprofessorerna Sarnecki och Estrada är överens om att upploppen som i Ronna, Gottsunda, Angered, Rosengård, Tynnered och Tensta-Rinkeby har etablerat sig i Sverige.

Enligt artikeln menar de att det beror på arbetslöshet och hopplöshet inför att skaffa sig ett jobb.

Om professorerna har rätt, så står vi inför ett jättestort problem i Norrbotten, Värmland, Örebro, Södermanland, Västernorrland, Östergötland, Blekinge, Västmanland och Kalmar län där arbetslösheten är högreEnligt Statistiska centralbyråns siffror för december 2009.

Eller kan det möjligen finnas någon mer parameter som spelar in?

Kanske är dags att packa ned silkesvantarna och ta fram hårdhandskarna, innan det går överstyr och kräver undantagstillstånd. Men det lär ju inte hända före valet.

Låt oss leka med tanken att polisen skulle gripa de hundra värsta bråkstakarna i varje storstadslän (jag säger inte att de inte kan, jag är ganska säker på att de kan om de vill) och det gick att ge dem ett straff omedelbart. Inte efter ett halvår ett år som i normalfallet. De skulle till exempel kunna få samhällstjänst som påföljd, t ex laga och städa den oreda de ställt till med. Om Gatukontoret/samhall blir oroliga för sina jobb, så kan de väl vända jord åt någon bonde eller gräva ett dike nån stans. Ge dem samma dagsersättning som arbetande fångar på fängelser, men pengarna betalas ut vid avtjänat straff, om det finns några kvar efter att de betalat för eventuell skadegörelse som de inte kunnat laga själva.

Då har vi löst bråkstakarnas arbetssituation under sommaren och kanske längre. Dessutom gör dom lite nytta i samhället.

Nej, det går inte att rösta på mig!

(Detta inlägg är återskapat från 2010-06-10 14:35:35)